top of page
  • Writer's picturemarperrea

Ελληνικό Χρηματιστήριο: η επόμενη κρίσιμη ζώνη αντίστασης.

Όπως είχαμε επισημάνει με απίστευτη ακρίβεια από το πρώτο post μας εδώ και υπενθυμίσαμε στους αργοπορημένους εδώ, ο Γενικός Δείκτης μετά την διάσπαση της περιοχής ισχυρής αντίστασης των 1000 μονάδων ανέβηκε έως τις 1150 μονάδες περίπου για να υποχωρήσει ξανά στην ζώνη 1010-1035. Είχαμε επισημάνει τότε, ότι αυτή η ζώνη στήριξης αν κρατούσε, θα ήταν μια από τις καλύτερες ευκαιρίες των αγοραστών.

Πραγματικά, ο ΓΔ έκανε ακριβώς αυτό. Βρήκε στήριξη στην ζώνη των 1010-1035 και έφυγε ανοδικά χωρίς ουσιαστικά να κοιτάξει ξανά πίσω του για ένα ράλλυ περίπου 300 μονάδων ή 30% σε 6 μήνες περίπου. Όχι και άσχημα.

Και τώρα τι?

Όπως βλέπετε από το διάγραμμα, ο ΓΔ σκόνταψε σε μια ζώνη αντίστασης στις 1335 μονάδες περίπου για να οπισθοχωρήσει λίγο. Πιθανές στηρίξεις είναι ο πάτος του στενού καναλιού που κινείται από τις αρχές του χρόνου αλλά και οι ζώνες 1 και 2 στήριξης όπως φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι στηρίξεις δεν είναι ποτέ απόλυτα νούμερα, αλλά ζώνες πιθανοτήτων, οπότε αν κάποιος θέλει για παράδειγμα να μπει αγοραστής σε μια ζώνη στήριξης 1240-1260 μονάδες, δεν έχει καμιά απολύτως διαφορά αν θα είναι στις 1240 ή στις 1260 και κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να το προβλέψει αυτό.

Αφού ο ΓΔ βρει τα πατήματα του σε μία από τις 3 υποψήφιες ζώνες στήριξης θα κινηθεί κατά πάσα πιθανότητα ανοδικά προς την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 1450 μονάδων. Η ζώνη αυτή είναι σε σημαντικότητα τόσο ισχυρή όσο ήταν η ζώνη των 1000 μονάδων όπου τελικά έσπασε μετά από 5 αποτυχημένες προσπάθειες.

Για να καταλάβουμε γιατί η ζώνη των 1450 μονάδων είναι τόσο ισχυρή αντίσταση θα πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα.

Όπως βλέπουμε οι 1450 μονάδες αποτέλεσαν σημαντικότατη στήριξη για μια 15ετία περίπου (από το 1997 έως το 2011). Δεν πρόκειται αυτή η ζώνη να σπάσει τόσο εύκολα ανοδικά και πιθανολογώ μια περίοδο έντονης συσσώρευσης και μεταβλητότητας αρκετών εβδομάδων μεταξύ 1050-1450 μονάδων πριν τελικά ο ΓΔ σπάσει αυτήν την περιοχή ανοδικά και πορευτεί προς την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 1750 μονάδων.


Το παρόν δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση επενδυτική συμβουλή για αγορά ή πώληση μετοχών ή οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού προιόντος και είναι καθαρά μια προσωπική άποψη βασισμένη σε τεχνική ανάλυση του stoicinstocks.com

Recent Posts

See All
bottom of page