top of page
  • Writer's picturemarperrea

Δαυίδ vs Γολιάθ

Είμαστε στα τέλη του 2021 και οι αγορές κάνουν πάρτυ. Οι μετοχικές αγορές στην Αμερική είναι σε υψηλά όλων των εποχών και οι αναλυτές προβλέπουν μια ακόμα εξαιρετική χρονιά για το 2022. Οι επενδυτές είναι εθισμένοι στα εύκολα κέρδη: απλά, αγοράζουν μετοχές αμερικάνικων δεικτών (ιδίως τεχνολογικές μετοχές του Nasdaq) και χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα έχουν διψήφιες ετήσιες αποδόσεις!!!

Στην αντιπέρα όχθη τα αμερικάνικα ομόλογα, αλλά και τα ομόλογα της Ευρωζώνης με την στήριξη των κεντρικών τραπεζών έχουν αγγίξει εξωπραγματικές αποδόσεις (αποδόσεις κεφαλαίου - που σημαίνει πολύ χαμηλά επιτόκια) και έτσι οι επενδυτές που προτιμούν ομόλογα είναι και αυτοί χαρούμενοι με τις επιτυχημένες επενδυτικές τους επιλογές.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε μια εντελώς νέα και πολλά υποσχόμενη αγορά, αυτή των κρυπτονομισμάτων, όπου πολλοί ιδίως νέοι επενδυτές κατάφεραν μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ μικρά αρχικά κεφάλαια να γίνουν ακόμα και εκατομμυριούχοι. Ευτυχισμένοι και αυτοί με τα κρυπτονομίσματα να φτάνουν νέα υψηλά όλων των εποχών τον Νοέμβριο του 2021.

Στην αντιπέρα όχθη στέκει ένας Δαυίδ. Είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, ο ατιμασμένος άσωτος υιός που δεν ασχολείται πια κανείς μαζί του, γιατί εφόσον όλοι πια μπορούν να επενδύουν άμεσα σε μεγαλύτερα ξένα χρηματιστήρια, γιατί να βάλουν τα λεφτά τους στο ελληνικό?

Όπως έχει αποδείξει όμως η ιστορία, οι αγορές θα κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιμένει η πλειοψηφία, οπότε αν ανήκετε στην πλειοψηφία στις επενδυτικές σας επιλογές, να ανησυχείτε πολύ.

Κάποιοι λίγοι τελικά επένδυσαν στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2022, είτε απευθείας μέσω μετοχών, είτε έμμεσα μέσω ασφαλιστικών προϊόντων. Ένα τέτοιο προϊόν είναι το Ultima της NN ( διαθέσιμο εως και 30/12/2022) που επενδύει στο ελληνικό χρηματιστήριο μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων της 3K.

Λεπτομέρειες του αμοιβαίου κεφαλαίου μπορεί κάποιος να δει εδώ. Όπως βλέπουμε το αμοιβαίο αυτό υπεραπόδωσε ακόμα περισσότερο από τον ΓΔ.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Άν κάποιος έβαζε 100.000€ στο ελληνικό χρηματιστήριο την πρώτη μέρα του 2022 και επένδυε στον γενικό δείκτη σήμερα θα είχε μια μικρή αλλά θετική απόδοση! Στο Ultima θα είχε πέριξ του 8%!!!!

Αντίθετα, αν έβαζε 100.000€ στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης πάλι την πρώτη μέρα του 2022 και επένδυε στον μεγαλύτερο δείκτη του κόσμου τον SP500:

Την 03.01.2022 ξεκινάει με 100.000€ που με την τότε ισοτιμία ήταν 113.000$. Ο SP 500 έχει μέχρι τώρα απόδοση -21% περίπου, άρα θα είχε 89.270$ και με ισοτιμία σημερινή 1.05843 θα είχε 84.341€, δηλαδή μια απώλεια 15.659€, συνεπώς αρνητική απόδοση περίπου -16%!!!!

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε με πορτοκαλί χρώμα την πορεία του ΓΔ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ με μπλε χρώμα είναι ο SP 500. Η διαφορά σε ετήσια βάση είναι εντυπωσιακή.

Το παράδειγμα αυτό μας δείχνει ότι μόνο η ολιστική ανάλυση των αγορών (τεχνική ανάλυση, αλλά και θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία) μπορεί να μας οδηγήσει σε σωστές επενδυτικές αποφάσεις, τις οποίες παρέχουν εξειδικευμένοι επενδυτικοί σύμβουλοι.

Η Ελληνική αγορά, την οποία πρόσφατα αναλύσαμε τεχνικά είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για το 2023 και πιστεύω ότι θα μας εκπλήξει θετικά όλους.


Συμβουλή Ημέρας: "Εμπιστευτείτε εξειδικευμένους επενδυτικούς συμβούλους, οι οποίοι μπορούν να σας αποδείξουν την κερδοφόρα τάση των επενδύσεων!"


Το άρθρο συντάχθηκε με την συμβολή του ιδρυτή και αναλυτή του site stoicinstocks.com

bottom of page