top of page
  • Writer's picturemarperrea

Ιδιωτική Ασφάλιση: η έξυπνη επιλογή

Κατά το 2020, το ποσοστό συμμετοχής της συνολικής παραγωγής εγγεγραμμένων ασφαλίστρων επί του Α.Ε.Π. της Ελλάδας αυξήθηκε κι έφθασε στο 2,62% από 2,42% το 2019.

Ο δείκτης των συνολικών κατά κεφαλήν ασφαλίστρων (και δικαιωμάτων συμβολαίων) το 2020 μειώθηκε στα 405€ σταματώντας την ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει το 2016 (366€), φθάνοντας τα 414€ το 2019. (πηγή ΕΑΕΕ η ετήσια στατιστική έκθεση "Η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα 2020").

Από την άλλη, 7% του ετήσιου εισοδήματος τους δίνουν οι Έλληνες σε ιατρικές επισκέψεις, φάρμακα, θεραπείες και νοσηλείες. Ενδεικτικά, το 2019, το 40% της ιδιωτικής συμμετοχής στην υγεία, περιλαμβανομένων των “παραπληρωμών”, αντιστοιχεί σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, που βγαίνουν απευθείας από την τσέπη των πολιτών, συν μόλις 672 εκατ. ευρώ μέσω της ιδιωτικής τους ασφάλισης. Η ιδιωτική ασφάλιση, συνεπώς, συμβάλλει στην κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μείωση των δαπανών υγείας που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τα νούμερα εύλογα ξετυλίγουν την απορία: οι Έλληνες επιλέγουν την ιδιωτική υγεία, αλλά προτιμάνε να την πληρώνουν από την τσέπη τους;


Στα χρόνια της πανδημίας δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση των ιδιωτικά ασφαλισμένων, ενώ αντίθετα υπάρχουν σταθερά μεγάλες ανάγκες για κάλυψη υγείας, προστασία περιουσίας και δημιουργία κεφαλαίου που να νικάει τις πληθωριστικές πιέσεις της εποχής.

«Γιατί λοιπόν να επιλέξω τον δρόμο της ιδιωτικής ασφάλισης;»

Όταν θέτει κάποιος αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες του να μην ασφαλιστεί. Η ζωή μας είναι γεμάτη από απρόβλεπτους κινδύνους, οπότε η ασφάλιση αποτελεί μοναδικό μέσο αντιστάθμισης των κινδύνων. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που δεν ασφαλίζουν την υγεία τους δεν έχουν επιλογές και κεφάλαια που θα τους εξασφαλίσουν πρόσβαση στην εξέλιξη της Ιατρικής σε ότι αφορά νέες μεθόδους ίασης και χειρουργικής αντιμετώπισης. Όσοι δεν αποταμιεύουν από την άλλη, δε θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το κύμα του πληθωρισμού και άλλες οικονομικές ανάγκες σε μια ηλικία που θα έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας.

Οι άνθρωποι που δεν ασφαλίζονται είναι αυτοί που δεν έχουν καταλάβει ότι η ασφάλιση είναι το πλέον επικερδές εργαλείο (value for money asset) για τους κινδύνους περιουσίας και ζωής.

Συμβουλή Ημέρας: «Η διαχείριση των κινδύνων είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των έξυπνων ανθρώπων» Μαρία Περρέα

bottom of page